Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Çek Kanunundaki değişikliğe ilişkin, ”Tacirler kestikleri çeklerin karşılıksız çıkması durumunda on yıl süresince ticari itibarlarında zedelenme olacağı bilincine varmalıdır” dedi.
Vardan, Çek Kanununda değişiklik yapan tasarının yasalaşmasına ilişkin yaptığı açıklamada, değişikliğin ardından iş dünyası temsilcilerinin yeni yasanın getirdikleri konusunda bir an evvel bilgi sahibi olması gerektiğini söyledi.
Tacirlerin kestikleri çeklerin karşılıksız çıkması durumunda on yıl süresince ticari itibarlarında zedelenme olacağı bilincine varması gerektiğini ifade eden Vardan, şu görüşleri paylaştı:
”Bu noktadan sonra bankalara da ayrı bir sorumluluk düşmektedir. Çek kullanacak tacirler kadar bankalar da yeni dönemde daha aktif bir rol almaktan geri durmamalıdır.
Yasaya göre bankaların uygulaması gereken ön kontrollerde, çek talebiyle karşılaştıklarında gerekli basiretli ve özenli duruşu göstermelidirler. Piyasadan yükselen bazı eleştirilere karşın, kanunda yer alan maddelerin hassasiyetle uygulanması önemlidir.
Karşılıksız çek kullanan tacirin karşılaşacağı cezalarda, bankaların kontrol prosedürlerinde denetim zafiyeti yaşanması iyi niyetle hazırlanan yasanın beklenen karşılığı vermesini engelleyecektir.”
Vardan, tüccarların, yeni oluşan duruma kendilerini adapte etmesi gerektiğinin altını çizerek, ”Bu kanun, aslında çek yazıp da bunu zamanında ödeyenleri zaten rahatsız etmeyecektir. Onlar için bir sorun yoktur. Diğerlerini ise ödemelerini zamanında yapmaya zorlayacaktır” görüşünü paylaştı.
Aksi bir durumda kişilerin 10 yıl gibi bir süreyle çek kullanamamayla karşılaşabilecekleri için, keşide ettikleri çekleri ödememeleri halinde bir bakıma ticari hayatları sona erebileceğine dikkati çeken Vardan, şöyle devam etti:
”Eğer bir tüccar, ayakta kalıp iş yapmak istiyorsa, piyasadaki itibarını muhafaza etmek istiyorsa o halde kestiği çeklerinin ödemesine mutlaka dikkat edecektir.
Çek vermek istememesi durumunda ise yapılacak olan pozitif ve negatif sicil sorgulamasında bu durumu net bir şekilde ortaya çıkacağı için, her halükarda kendi sicilini menfi etkileyecek bir uygulamaya giremeyecektir.
Çekle mal satıp, hapis cezası kalkıyor diye parasını tahsil edememe endişesinde olabilecek kişi veya kurumlar için ise aslında pek fazla sorun yoktur.
Zira yapılacak ön araştırma neticesinde mal satılacak kişinin siciline göre rahatlıkla karar verilebilecektir. Bu şekilde çekin de itibarı korunmuş olacaktır.”
AA