Gazeteci Mehmet Miras’ın Deniz Kaplumbağaları adlı resim sergisi Mersin Forum AVM’ de açıldı.
Mehmet Miras, deniz kaplumbağaların yaşamına objektif tutarken; yok olmakta olan doğal yaşama insanların sahip çıkmasını istiyor.”Okyanusun Göçerleri” deniz kaplumbağalarının bilinmeyen dünyasına soluksuz bir yolculuğa çıkarıyor. Mehmet Miras’ın fotoğraf sergisinin açılışında Mersin Vali Yardımcısı M.Suphi Olcay, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal, Mersin Forum Genel Müdürü Adem Erol, gazeteciler ve fotoğraf sanatçısı arkadaşları hazır bulundu.Vali Yardımcısı M. Suphi Olcay, beraberindekiler Fotoğraf sergisi gezerken, Gazeteci Miras çektiği fotoğrafların ilginç öyküleriyle kaplumbağaların dünyasında kısa bir yolculuk yaşattı.
Gazeteci Mehmet Miras serginin amacının çok önemli olduğunu vurgulayarak her geçen gün nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının korunmasına fotoğraflarla dikkati çekmek, insanları doğal yaşama saygı göstermelerini, nesli tükenmekte olan bu türe sahip çıkılmasını istemektedir. Türkiye kumsallarında 15 yıldır deniz kaplumbağalarının yaşamlarını, göç yollarını, beslenmelerini, üreme alanlarını takip eden deneyimli gazeteci tükenmekte olan bu türe sahip çıkıyor. Gazeteci Mehmet Miras’ın aynı zamanda 26. kişisel fotoğraf sergisi açmış oldu.
Deniz kaplumbağalarıyla ilgili ilginç açıklamalarla fotoğraflarını belleklere kazıyan Miras, deniz kaplumbağalar için en büyük tehlikenin kürsel ısınma olduğunu, doğal yaşamın tehdit altında tutulduğunu belirterek, özellikle deniz kaplumbağalarına etkilerini açıkladı. 28 derecede ısıda yumurtadan çıkan erkek deniz kaplumbağası,32 dereceye sıcaklıkta dişiye dönüşüyor. nesillerinin devamı için üreme alanları sıkı koruma altında olması gerekiyor.
Dünya’da 8 türü bulunan deniz kaplumbağasının iki türünün Türkiye sahillerinde yaşadığını da anlatan Deniz kaplumbağalrı fotoğrafçısı Mehmet Miras, bunlardan iri baş adıyla bilinen carretta carettalar etçil bir yaşam sürdürdüklerini, diğeri yeşil deniz kaplumbağası Celeonia maydas, birinci derecede tehlikede altında olan tür olduğunu belirtti. Ülkemiz kumsallarında Üçbin deniz kaplumbağası yaşadığı tesbit edildiğini bunların 2500’ü dişi olduğunu belirtti.
Miras, Mersin ekonomisinde tarımın,lojistiğin,narenciyenin yerinin büyük olduğunu ancak turizmin de çok önemli bir değer taşıdığını belirterek kumsallarımızda yaşayan kaplumbağaların doğal yaşamını etkileyen olumsuz çevre koşullarıyla yaşam alanlarının daraltılması betonlaşmalarla hem turizm hem de deniz kaplumbağaları yaşamı büyük tehlike altına sokuyor. Bu konuda Sayın Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin için bir şans diyorum. Çalışmalarını yakından takip ediyorum. Yaptığı hizmetlerini yazmaya başlasam ömrüm yetmez. Çok iyi bürokrat, Mersin halkı valimizin kıymetini bilsinler diyorumMehmet Miras kaplumbağaların yaşamıyla iigili açıklamalarını sürdürerek, Yumurtadan çıkan bir kaplumbağa 21 yılda denizde erginleşerek, doğduğu kumsala yumurta bırakmak için dönüşü uzun zaman aldığına dikkat çekti.
Miras, Deniz kaplumbağaları Doğal ortamlarını uygun koşullarda bulamazsa kumsala yumurta bırakmaktan vazgeçerek, Sıkıştığı süre içinde denize yumurtalarını bırakır, Deniz kaplumbağalarını bekleyen ikinci bir tehlike ise balıkçılık faliyetleri her yıl bilim adamlarının araştırmasına göre binlerce deniz kaplumbağası ağlara veya pervaneye çarpılarak ölebiliyor. Burada sahil Güvenlik Komutanlığıda bu canlıların diğer canlılar gibi korunmasında büyük çaba gösteriyor.
Deniz kaplumbağaların yumurtlama dönemi çok önemli, Ayrı bir titizlik gösterilmesi gerekir,Herkes, doğal yaşamı korumada sorumlu davranmak zorundadır.dedi.Belgesel yapımcısı Mehmet Miras, 2010 yılında Hindistan Çevre Bakanlığı’nca ödüle layık görülmüştü.2011 yılında ABD’nin California Eyaleti San Diego şehrinde “31. Uluslararası Deniz Kaplumbağaları. Sempozyumunda deniz kaplumbağalarının yaşamlarını, besin zincirlerini, göç yollarını fotoğraflayan Mehmet Miras çevre ödülüne Türkiye’ye getirmişti ABD’nin California Sandiego kentinde Research Conservation salonunda 100 ülkeden 1200 bilim adamının bir araya geldiği sempozyumda Mehmet Miras, Türkiye’yi temsil etti.Mehmet Miras’ın deniz kaplumbağalarının yaşamlarını anlatan fotoğraf sergisi de Amerikalı bilim adamlarının dikkatini çekti.Miras’ın 150’yi aşkın fotoğrafı sergilenmişti Ödüllü Deniz kaplumbağaları fotoğrafçısı . Miras, 2011 Mayıs ayında KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan çevre ödülünü almıştı.
Mehmet Miras dünya deniz kaplumbağaları belgeselini çekmek için 2012 yılında Meksika’nın Oxsaca sahillerinde çekim yapacak. Belgesel İngilizce ve Türkçe olacak.
Ödüllü Doğa fotoğrafçısı Mehmet Miras,” Bugün dünya denizlerinde yaşayan sekiz tür deniz kaplumbağasının tamamı, ne yazık ki nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan türler arasında yer almakta. Bu yok oluşun arkasında denizkaplumbağalarının etlerinin ve yumurtalarının uzun yıllar besin olarak tüketilmiş ve kabuklarının süs eşyası olarak kullanılmış olması yer alıyor. Bali gibi birçok tropikal bölgede deniz kaplumbağası etinin mutfaklarda geleneksel bir yeri bulunuyor. Zaman, zaman ” kaplumbağası çorba ” olarak da nitelendirilen yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia mydas), adını aldığı yeşil et ve yağlarının besin olarak kullanılmasından dolayı tüm dünyada aşırı avlandı ve dünyanın pek çok bölgesinde neredeyse tümüyle yok oldu.
Kaplumbağaların yumurtalarını bıraktıkları kumsalların ikinci konutlar, oteller, kum çıkarımı gibi nedenlerle insan kullanımına açılması bu nadir canlıların karada geçen kısa hayatlarını zorlaştıran en büyük tehditler arasında yer alıyor. Her geçen gün gelişen balıkçılık endüstrisi de özellikle son yirmi yıldır kaplumbağaların denizdeki yaşamlarını dolaylı olarak olumsuz yönde etkilemeye başladı.’’diye konuştu. Doğa Fotoğrafçısı Mehmet Miras Mersin sahillerini Turizm alanlarını ve yaban hayat zenginliğini 26 yıldır gazetecilik meslek hayatında dağ bayır ve Kuş cenneti sulak alanları gezerek, karelerine yansıttığı caretta caretta deniz kaplumbağaları kuş türleri yaban keçileri, Akdeniz foklarının korunmaya yönelik açtığı sergi ve yazılarıyla bu canlıların yaşam alanları olan bölgeleri Türkiye’de doğa severlere tanıtmıştı. Silifke Göksu deltası kuş cenneti ve Mersin kentini fotoğraflarıyla Dünyaya tanıtan.
Mehmet Miras’ın çektiği fotoğraf kareleri Natıonal Geographic dergisinde yer alıyor Mersin Forum Genel Müdürü Adem Erol,İnsanlığın ortak mirası olarak kabul edilen canlı varlıkların koruyamama nedeniyle bu zenginlik maalesef her geçen gün biraz daha yok oluyor.Yaban hayat içinde yer olan dağadaki tüm canlılarında bizlerin yaşama hakkı olduğu gibi onlarında doğal yaşamları içinde yaşama hakları var.Deniz kaplumbağalarını diğer canlılar gibi korumamız gerekiyor.Mersin AVM olarak bu tür projelere önem vermekteyiz “dediGazeteci Mehmet Miras’ın “Okyanus Göçerleri” fotoğraf sergisi 29 Ocak 2012’ye kadar Mersin Forum AVM’de fotoğraf ve doğaseverleri bekliyor.
HABER 7