Kelebek Chat, Kelebek Sohbet Odalari KelebekChat.Gen.Tr

Huzurlu bir cemiyetin ve tasavvuf geleneğinin hasretiyle yazılan kitap

Şule Yüksel Şenler’in Huzur Sokağı romanı, birinci olarak 1969 ve 1970 yılları ortasında tefrika olarak gazetelerde yayınlanmaya başlandı. Yüksel o denli bir periyotta romanı yazdı ki adeta bütün şimşekleri üzerine çekti.

Bahsettiğimiz yıllarda İslam’ın özgürlükçü yönününden bahsetmek, türban takmak ya da İslam’a vurgu yapmak neredeyse tabuydu.

Şule Yüksel Şenler, zoru başardı ve Huzur Sokağı romanını kaleme aldı, yayınladı. Akabinde başlayan soruşturmalar, davalar biribirini izledi.

28 Ağustos 2019’da hayatını kaybeden Şenler, 29 Mayıs 1939’da Kayseri’de dünyaya geldi.

Gelenekçi ve muhafazakar aile yapısından gelen Şenler’in hayatı bu sarmal çerçevesinden şekillendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı tanıştırmasıyla da bilinir.

Sayfa: 552

Başörtüsü modeli

1965’te tesettüre girdi, Anadolu’yu baştan sona gezerek konferanslar verdi, genç kızlara örnek oldu.

Şule Yüksel Şenler, adeta tek başına bir orduydu.

Cezaevi yılları…

Dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’a yazdığı bir mektuptan ötürü “hakaret ettiği” gerekçesiyle yargılandı, sekiz ay cezaevinde kaldı. Huzur Sokağı romanı sinemaya de uyarlandı. Başrollerini İzzet Günay ve Türkan Şoray paylaştı.

Yankı uyandıran roman

Yazarın bu duruşu adeta bir milat oldu, derin yankılar uyandırdı. Kitap yayınlanır yayınlanmaz büyük satış rekorları kırdı. Şule Yüksel Şenler bir ikon haline geldi. Muhafazakar aile fotoğrafını çizen Şenler’in romanı, pek çok kesimde olumlu-olumsuz tenkit aldı.

Ama nihayetinde Huzur Sokağı, 7 Eylül 2012’de diziye uyarlandı ve çok beğenildi. Beğenilmekle bir arada yeniden de tartışmaların odağından kurtulamadı. Şule Yüksel Şenler verdiği bir söyleşide, romanının diziye uyarlandığından haberinin olmadığını, televizyondan öğrendiğini ve buna çok kırıldığını söz etmişti.

Tasavvuf geleneğinin ürünü

Tasavvuf geleneğinin bir eseri olan roman, güç şartlarda yayınlandı. Sevgi, merhamet, şefkat üzere simgeler etrafından şekillenen kitap, Şüle Yüksel Şenler’in ismiyle özdeşleşti.

Bir solukta okunan, epeyce duru ve sade bile sahip olan Huzur Sokağı romanı, günümüzde bile okuyucuların talep ettiği kitapların başından gelmektedir.

 

Exit mobile version