Kelebek Chat, Kelebek Sohbet Odalari KelebekChat.Gen.Tr

Güç krizi, Avrupa ülkelerine kemer sıktırıyor

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında uygulamaya geçirilen yaptırımlar sonucunda Avrupa’da güç krizi derinleşti. Ülkeler yaklaşan kış aylarında nasıl ısınacaklarını düşünmeye başladı.

Doğalgaz ve elektrikte faturaların yükü arttı ve güç stokları azaldı.

Kömür ve nükleer santralleri aktif hale getiriyor

Avrupa ülkeleri, güç krizi için önlemler alırken daha evvel kapatılması planlanan kömür ve nükleer santralleri aktif hale alarak gaz depolarını süratle doldurmak üzere çeşitli adımlar atıyor.

Almanya’da kamu binaları ışıklandırmayı kesti

Almanya’nın başşehri Berlin’de gaz ve elektrik fiyatlarının artmasının akabinde güç tasarrufu için kamuya ilişkin birçok bina gece ışıklandırılmayacak.

Ukrayna’daki savaş global ekonomik yavaşlamaya, güç ve besin fiyatlarında eşi görülmemiş süratte bir artışa ve yüksek enflasyona neden olurken, bu durum hane halkları ve şirketler üzerindeki baskıyı artırıyor.

Birbirinden farklı tedbirler sahada

Özellikle doğalgaz ve elektrik fiyatlarının tarihi tepe yapması bütün piyasa iştirakçilerini olumsuz etkilerken, Avrupa ülkeleri, çok farklı tedbirler uygulamaya koyuyor.

Almanya

Savaş öncesi Rusya ile çok yakın güç bağları bulunan ve güçte Rus kaynaklarına çok bağımlı olan Almanya’da, güç ve besin alanındaki rekor fiyatlar enflasyon karşısında gelirleri eriyen hane halklarını ve artan maliyetlerle yüzleşen şirketleri sıkıntı durumda bıraktı.

Fransa

İngiltere

İtalya

İspanya

Belçika

İsviçre

İsviçre hükümeti, kış mevsiminde yaşanabilecek güç krizini hafifletmek için hane halkına güç tasarrufu daveti yaptı. İsviçre hükümeti kışın doğal gaz tüketimini yüzde 15 azaltmayı hedefliyor.

Sırbistan

AB ülkelerinin ortak aldıkları kararlar

AA’nın haberine nazaran, Avrupa’da doğalgaz fiyatları son 6 ayda yaklaşık 4 kat, 1 yılda 12 kat arttı. Benzeri biçimde toptan elektrik fiyatları da 6 ayda 5 kat, 1 yılda 8 kat yükseldi.

Aynı ölçüde olmamakla birlikte temel güç eserlerindeki süratli ve yüksek fiyat artışları tüketicilerin reaksiyonunu çekiyor.

Exit mobile version